VINDUER

6

HISTORISKE VINDUER OG PROFILER

Vindue betyder “vind-øje” og er husets øje, der giver mulighed for udsyn og markerer overgangen mellem ude og inde. Et åndehul for mennesker, dyr og planter, der samtidig giver lys og luft. De fleste gamle vinduer er traditionelt udført i træ af udsøgt kvalitet. Helsingør er rig på eksempler på huse, hvor de originale vinduer er med til at give bygningerne liv og sjæl. Detaljerigdommen i disse vigtige, gamle bygningselementer bygger på tradition og håndværksmæssige erfaringer – udført gennem århundreder af snedkere i en kvalitet, der sjældent overgås i dag. 

Vinduer 4,0-02

GENBRUG, REPARATION OG VEDLIGEHOLDELSE

Der er sund fornuft i at genbruge gamle, historiske vindues- og dørelementer, og i Helsingør er der heldigvis mange eksempler på vinduer, døre og porte, som stadig fungerer upåklageligt. De skal blot vedligeholdes løbende, hvorved træet med tiden bliver hårdere og mere robust.

Udvendige hjørnebeslag holder sammen på vinduets rammer og udgør samtidig en flot udsmykning.

I mange historiske vinduer ser man ofte, at selve glasset har dannet fine bølger. Dette giver et særligt spil i glasset og dets reflektioner og siger samtidig noget om vinduets høje alder.

Utallige vindues- og dørelementer er igennem tiden blevet skrottet til fordel for moderne vinduestyper, der typisk kun holder i 15-20 år. Hvis man i stedet vælger at vedligeholde og reparere de gamle vinduer med kernetræ, linoliekit og linoliemaling, når de trænger til det, kan de holde i flere hundrede år.

Kitning af vinduer
rasmus sten 20

HISTORISKE VINDUESPROFILER

Et vindue består af karm, lodpost, ramme og sprosser, som kan være udført i forskellige typer af profiler, Disse er med til at bryde lyset på smukke måder, der skaber bløde overgange mellem lys og skygge.

Moderne vinduer med brede træsprosser og uden fine profileringer har ikke disse kvaliteter. Har man først set og fornemmet de klassiske profileringer, forstår man, hvilke store kvaliteter de gamle vinduer og døre har, og hvorfor de bør bevares i bybilledet.

Tegningen (th) viser udviklingen over tid af to forskellige vinduestyper: det to-rammede vindue til venstre og korspostvinduet til højre – sammen med eksempler på profileringer af vinduers hængsler og beslag.

Vinduestegn

Skitsetegning over vinduesprofiler

GAMLE OG NYE VINDUER

Anvendelse af kitfals i gamle vinduer giver en visuel lethed til karme, rammer og glas, der gør vinduerne elegante. Dette står i skærende kontrast til moderne termoruder med de meget brede sprosser og glaslister, der får glasset til at ligge dybere i vinduet. Disse giver en hårdere skyggedannelse og brydning af lyset, som får vinduet til at fremstå klodset og bombastisk.

gamleNyeVinduer-03

METALPROFILER

I Helsingør er der adskillige bygninger, som har vinduer med støbe- og smedejernsprofiler. Man kan finde dem i kirkerne, på Helsingør Rådhus, i værkstedsbygninger og i mange tagvinduer.

Metalvinduer3stk-04

ØKONOMI OG ENERGI

Undersøgelser har vist, at et koblet vindue, eller et vindue med indvendige forsatsrammer med energiglas, har en isoleringsevne, der er op til 30 % bedre end ved et tilsvarende termovindue. Desuden har indvendige forsatsruder også optimale støjdæmpende egenskaber, hvorved denne vinduestype på sigt er en god løsning, både økonomisk og miljømæssigt.

Koblet-05

Skitsetegning over et koblet vindue