DØRE OG PORTE

7

DØRE

En dør er blot en betegnelse for en åbning i muren eller et ”bevægeligt blad”, en plade eller en fløj. Helsingør er rig på originale døre og porte, som er med til at give husene liv og byen sjæl. Detaljerigdommen i disse vigtige, gamle bygningselementer bygger på tradition og håndværksmæssige erfaringer, der er anvendt gennem århundreder – typisk i meget høj snedkerkvalitet og med mange unikke karaktertræk og detaljer. Der findes mange forskellige eksempler på ét- og tofløjede døre, der afspejler tidens forskellige stilarter fra 1700-tallet og op til starten af det 20. århundrede.

PORTE

Oprindeligt var porten den praktiske indgangsvej for håndværkere og små virksomheder i byens baggårde. I dag danner de samme porte indgangen til de mange smukke gårdrum i Helsingør, der gemmer på nogle af byens grønne oaser og frirum.

HISTORISKE DØRPROFILER

På tegningen ses forskellige karakteristiske døre, hvoraf nogle findes i Helsingør. Til venstre ses eksempler på udvendige døre og til højre ses to rækker med indvendige døre, som blev anvendt til henholdsvis fine eller mere almindelige rum. I midten ses de dertilhørende tidstypiske profiler gengivet med indfatninger, dørrammer og fyldninger.

Dørtegning 2

Skitsetegning over historiske dørprofiler 

LEMME

Rundt omkring i byen findes der også forskellige eksempler på lemme, der giver adgang til byens kældre. Til gadesiden er kældernedgangen ofte forsynet med lemme, der er monteret i facaden og rækker ud i fortovet.

Lemme vandret-05

PORT MED DØR

Nogle porte har indbygget en dør, så man ikke behøver at åbne hele porten for at kunne komme ind og ud.

PortMedDør

RENOVERING

Træporte, der har været angrebet af råd og svamp, kan få indlagt nyt træ. De gamle kunstfærdige beslag og hængsler, der ofte pryder historiske porte, kan blive frisket op og renoveret, så de står som nye, som på denne kælderport fra 1736.

SmedSamlet-07-07